Západné štáty v reakcii na masakru civilistov vyhostili sýrskych veľvyslancov

29.05.2012 Celý región

Londýn 29. mája (TASR) - Viaceré západné štáty v reakcii na minulotýždňovú masakru vyše 100 sýrskych civilistov dnes oznámili vyhostenie sýrskych veľvyslancov a ďalších diplomatov. K tomuto kroku pristúpili Francúzsko, Británia, Nemecko, Taliansko, Španielsko, Kanada a Austrália. Podľa dobre informovaných zdrojov sa k nemu chystajú i USA.

Piatková masakra v aglomerácii Húlá si vyžiadala najmenej 108 obetí vrátane 49 detí a 34 žien. Väčšina obetí bola podľa OSN popravená z bezprostrednej blízkosti.

Za vraždením podľa miestnych obyvateľov stáli provládne milície Šabbíja, ktoré vtrhli do domov a spustili paľbu.

Talianske ministerstvo zahraničných vecí dnes označilo za nežiaduce osoby sýrskeho veľvyslanca a ďalší personál sýrskeho veľvyslanectva v Ríme.

Španielsko vyhostí sýrskeho veľvyslanca v reakcii na "neprijateľnú represiu" režimu voči obyvateľstvu, citovala agentúra Reuters ministerstvo zahraničných vecí v Madride.

Kanadský šéf diplomacie John Baird vyhlásil, že okamžite budú vyhostení traja zostávajúci sýrski diplomati v Ottawe. Kanadské ministerstvo zahraničných vecí podľa neho trojici - chargé d'affaires a dvom ďalším pracovníkom už nariadilo, aby do piatich dní opustili krajinu.

Predtým označilo sýrskych diplomatov za "persona non grata" niekoľko ďalších štátov.

"Toto je najúčinnejší spôsob, aký máme, na poslanie odkazu odporu voči tomu, čo sa stalo v Sýrii," povedal austrálsky minister zahraničných vecí Bob Carr. Masakru v Húlá označil za "hnusný a brutálny zločin". Austrália bude podľa neho ignorovať sýrsku vládu, dokiaľ nebude dodržiavať plán OSN na zastavenie násilia.

Vláda v Damasku odmieta zodpovednosť za masakru, z ktorej obvinila islamistických militantov.
 

Vyberte región